Előadás-sorozat bölcsészeknek!

Az ELTE Bölcsészettudományi Kari Könyvtár a 2021/2022. tanév őszi félévében előadás-sorozatot szervez
Az előadásokkal a célunk, hogy oktatóink, kutatóink, hallgatóink számára hat témában átfogó képet nyújtsunk, és reményeink szerint ezzel is segítsük kutatásaikat, publikációs és tudománymetriai teljesítményük növelését, és mutatóik tudatos építését.
Az első két előadást inkább hallgatóknak ajánljuk, a további négy előadást oktatóknak, kutatóknak, doktoranduszoknak, de minden előadás nyitott minden érdeklődő számára. Az előadásokat - amíg a pandémiás helyzet lehetővé teszi -, személyes jelenléttel tartjuk az ELTE BTK Központi Olvasótermében. Az előadások során maszk használata kötelező!
Előadó: Dániel Szonja (ELTE BTK)
Dátum: 2021. szeptember 15. 15:30
Helyszín: ELTE BTK Központi Olvasóterem
(1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. (főépület) fszt. 14.)
Az előadás során bemutatásra kerülnek az ELTE által előfizetett és szabadon elérhető, a bölcsészek számára legfontosabb magyar nyelvű teljes szövegű illetve bibliográfiai adatokat tartalmazó adatbázisok. Többek között Szaktárs, ADT, Hungaricana, EPA, HUMANUS, MATARKA, OAI kereső stb.
Előadó: Major Kornélia (ELTE BTK)
Dátum: 2021. szeptember 22. 15:30
Helyszín: ELTE BTK Központi Olvasóterem
(1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. (főépület) fszt. 14.)
Az előadás során bemutatásra kerülnek az ELTE által előfizetett és szabadon elérhető, a bölcsészek számára legfontosabb angol nyelvű teljes szövegű illetve bibliográfiai adatokat tartalmazó adatbázisok. Többek között EBSCO, JSTOR, ProQuest, Dimensions, Web of Science stb.
Előadó: Faragó-Szilvási Tibor (ELTE EKL)
2021. október 27. (szerda) 14:00 - Online/Microsoft Teams
2021. november 10. (szerda) 15:40 - Személyes jelenléttel a Központi Olvasóterem Folyóiratolvasójában (ELTE BTK Központi Olvasóterem 1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. (főépület) fszt. 14.)
Az előadás az open access publikálás minden aspektusára kitér: tisztázza az OA fogalmát, típusait; hogyan érdemes folyóiratot választani a publikáláshoz; hogyan lehet ellenőrizni, hogy mely folyóirat predátor; kitér az ELTE Open Access megállapodásaira és annak pontos menetére az ELTE-n.
(A korábban meghirdetett és elmaradt Open Access publikálás című előadásunkat a fentebbi időpontokban tartjuk meg.)
Előadó: Markó-Markechné Zelei Edit (ELTE BTK)
Dátum: 2021. október 20. 15:30
Helyszín: ELTE BTK Központi Olvasóterem
(1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. (főépület) fszt. 14.)
Az előadáson szó esik arról, hogyan tehetik magukat a szerzők jobban láthatóvá nemzetközi szinten, mely kutatói azonosítókat kell használni az ELTE-n, ezeket hogyan kell feltölteni, melyiknek milyen előnyei vannak (ORCID, Scholar, Publons, Scopus). A szerzők láthatósága mellett az előadás kitér a publikációk láthatóságának növelésére is, például a szerzői archiválásra az intézményi repozitóriumban; ennek milyen módja van, mi archiválható és milyen előnyei vannak a szerzők számára.
Előadó: Markó-Markechné Zelei Edit (ELTE BTK)
Dátum: 2021. november 03. 15:30
Helyszín: ELTE BTK Központi Olvasóterem
(1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. (főépület) fszt. 14.)
Az előadás során tisztázásra kerül, hogy mi számít idézésnek, az MTA osztályainak milyen speciális követelményei vannak (pl. többesidézés használata); továbbá bemutatásra kerülnek gyakorlati tippek, hol és milyen módokon lehet idézőket keresni.
Előadó: Móring Tibor (ELTE EKL)
Dátum: 2021. november 17. 15:30
Helyszín: ELTE BTK Központi Olvasóterem
(1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. (főépület) fszt. 14.)
Milyen előnyökkel jár a kutatáshoz kapcsolódó adatok megfelelő kezelése? Hogyan kell megfelelően elkészíteni a kutatási adatkezelési tervet? Az előadás többek között ezekre a kérdésekre ad választ, és célul tűzi ki, hogy a résztvevők megismerjék a kutatási adat fogalmát, típusait, létrehozásának lehetséges módszereit. Kiemelt témája a bemutatónak a kutatási adatkezelés, illetve a kutatási adattárolást segítő eszközök: az adatrepozitóriumok. Részletesen bemutatásra kerül a hazai pályázatoknál (NKFIH OTKA, Élvonal) is elvárt kutatási adatkezelési terv elkészítési módja, eszközei.