Megjelent a kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok listája

2023.11.02.
Megjelent a kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok listája

Az open access térhódításának pozitív következményei mellett néhány új, etikátlan viselkedési forma is megjelent a publikációs életben, ezért a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége 2023 tavaszán egy bizottság felállításáról döntött. A bizottság fő feladata a megkérdőjelezhető közlési gyakorlattal szembeni cselekvési terv kidolgozása volt. 

A bizottság elemezte a visszaélések okait és hogy milyen lépéseket kell tennie a kutatói közösségnek és a tudománypolitikáért felelős szervezeteknek a tudomány hitelességének megőrzése és a tudományba vetett bizalom megerősítése érdekében. A bizottság munkájának eredményeként készült el a „Javaslatok a kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok cikkeinek kezelésére” című jelentés, amelyet október 16-án az MTA honlapján hoztak nyilvánosságra.

A teljes hír az MTA honlapján olvasható.

A teljes jelentés itt olvasható.

Az MTA döntésében vázolt elveket az alábbiak szerint hajtják végre: 

  • Október 29-én az MTA és MTMT honlapján közzétették a Kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok 2024. évi listáját.
  • A listát a 2024. január vége felé várható véglegesítés után felülvizsgálják és kiigazítják, de ekkor csak a kedvező irányú változásokat érvényesítik majd
  • A listán való szereplést az MTMT-ben a folyóiratok megjegyzés mezőjében is feltüntetik az értékelő oldal linkjével egyetemben 
  • A listán való szereplést a folyóirat kereső adatlapjain félkövér piros színnel kiemelték az MTMT-ben

Az MTMT oldalán megjelent hír értelmében, a döntés alapján az MTA pályázatai, valamint a doktori eljárás és az akadémikus jelölés során a listán szereplő folyóiratokban 2024-ben megjelent közlemények (tehát a korábban ezekben a folyóiratokban publikált közleményekre nem vonatkozik!) nem vehetők figyelembe tudományos közleményként, így ennek megfelelően a rájuk kapott idézések sem számolhatók el.

A kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok 2024-re vonatkozó teljes listája itt tekinthető meg.

Források és további információk: az MTA és az MTMT hivatalos honlapja