Távol-keleti Intézet Könyvtára

TÁVOL-KELETI INTÉZET KÖNYVTÁRA

TÁVOL-KELETI INTÉZET KÖNYVTÁRA

Cím: 1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. alagsor 126.
​​​​​​Telefon: 411 6500 / 2021
Email: far_eastern_library@btk.elte.hu
Katalógus: opac.elte.hu
(bejelentkezés után elektronikus kérőlap használata lehetséges)
Virtuális séta: www.elte360.com/elte-btk/
Window on Korea Gyűjtemény könyvlistája       A Gyűjtemény nyitva tartása és házirendje
ÚJ: KYOBO KOREAI E-KÖNYVEK ELÉRÉSE! RÉSZLETEK LEJJEBB, A LENYÍLÓ "ONLINE FORRÁSOK" MENÜBEN! A LINK JAVÍTVA!
ÚJ: K-MOOC, RÉSZLETEK LEJJEBB, A LENYÍLÓ "ONLINE FORRÁSOK" MENÜBEN!

ONLINE REGISZTRÁCIÓ A KÖNYVTÁRBA (SEGÉDLET)
FONTOS! 
Online regisztráció után lépj be az e-mail fiókodba,
nyisd meg a megerősítő e-mailt és kattints a benne lévő linkre.
Ez fontos lépés, mert csak ezután fogjuk megkapni a regisztrációdat a könyvtárban.

NYITVATARTÁS
a 2023/2024 tavaszi félévben

HÉTFŐ: 12:00-16:00
KEDD: 10:00-16:00
SZERDA: 10:00-16:00
CSÜTÖRTÖK: 11:30-16:00
PÉNTEK: ZÁRVA

A Könyvtárból az Intézet oktatói és dolgozói, valamint az Intézetben oktatott szakok hallgatói kölcsönözhetnek, az alapszolgáltatásokat és a helyben olvasást bárki igénybe veheti.

A könyvtár szakgyűjteményei:

NÉHÁNY SZÓBAN A KÖNYVTÁRRÓL

A Távol-keleti Intézet Könyvtára 2008-ban jött létre a Távol-keleti Intézet megalakulásával. A Könyvtár állománya az Intézethez tartozó tanszékek (a Kínai Tanszék, a Japán Tanszék, a Koreai Tanszék valamint a Mongol és Belső-ázsiai Tanszék) könyvgyűjteményeiből épült fel, jelenleg kb. 48 ezer kötetet számlál.
A Könyvtár kelet-ázsiai gyűjteményei (akkor még az Orientalisztikai Intézet Könyvtárának kelet-ázsiai részlegeként) 2001-ben "költöztek össze" a mai helyükre, a BTK Múzeum körút 6-8. (Főépület) alagsorába, ahol a Távol-keleti Szakgyűjtemény ma is található. Az új helyiségben a hátsó, raktári rész mellett lehetőség nyílt egy tágas, 24 főt befogadó olvasóterem kialakítására, ahol két számítógép is az olvasók rendelkezésére áll. 2008-ban a raktári részben tömör raktári rendszert építettek ki. A Mongol és Belső-ázsiai Tanszék gyűjteménye a Távol-keleti Intézet létrejötte után is eredeti helyén, a Múzeum körút 4/B épület emeletén maradt. A Távol-keleti Intézet bővülésével, szervezeti átalakulásával párhuzamosan a könyvtár is gyarapszik. 2012-ben megalakult a Buddhizmus-kutatás Központja, majd 2019-ben a Buddhológia és Tibetisztika Tanszék, amelyek szintén a Múzeum krt. 4/B. épületben találhatók.
A Könyvtárból az Intézet oktatói és dolgozói, valamint az Intézetben oktatott szakok hallgatói kölcsönözhetnek, az alapszolgáltatásokat és a helyben olvasást bárki igénybe veheti.

A könyvtár szakgyűjteményei:

A Könyvtár gyűjteményének (és evvel a Távol-keleti Szakgyűjteménynek) az alapját az 1923-ban alapított Kelet-ázsiai Tanszék (később Kelet-ázsiai Intézet) főként kínai és japán témájú könyvei adták. Sajnos, a 2. világháború során az Intézet könyvállománya szinte teljesen elpusztult, a gyarapítást előről kellett kezdeni. Nagy lökést adott ennek a Kínai Népköztársaság kikiáltása, és a magyar–kínai kulturális kapcsolatok felélénkülése. A Kínai Népköztársaság jelentős könyvadományokkal járult hozzá a könyvtár állományának a bővítéséhez. Könyvtárunk jelenleg is részt vesz a Shanghai Városi Könyvtár „Window on Shanghai” elnevezésű könyvadományozási programjában, valamint többször is elnyerte a tajvani Chiang Ching-kuo Foundation „Library Acquisition Grant”-jét. A japán gyűjtemény jelentősebb gyarapítása a diplomáciai kapcsolatok felvétele után indulhatott meg az 1950-es évek végétől. A Japán Alapítvány és a Komacu Csikó Alapítvány azóta is támogatják a könyvtár fejlesztését. A koreai gyűjtemény alapját a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságtól az 1950–60-as években kapott 2–300 kötetnyi könyv jelentette. Az 1990-es évek második felétől a dél-koreai Korea Foundation könyvadományozási programja keretében folyamatosan támogatja könyvtárunkat. 2020 októberében avattuk fel a Koreai Nemzeti Könyvtár „Window on Korea” könyvadományozási projektje keretében kialakított koreanisztikai olvasótermet a Koreai Tanszéken. A délkelet-ázsiai gyűjtemény magját az a párszáz kötet alkotta, amelyet a Vietnámi Demokratikus Köztársaságtól kaptunk az 1970-es években, ezt egészítette ki Jelen János könyvadománya a 2000-es évek elején.

Az állományban jelentős könyvhagyatékok is találhatók: Tőkei Ferenc (1930–2000) akadémikus, sinológus, Ecsedy Ildikó (1938–2004) sinológus és Fukuda Hideichi (1932–2006) professzor könyvhagyatéka, valamint Éliás Béla, az MTI egykori pekingi tudósítójának kelet-ázsiai témájú könyvei (összesen kb. 7 ezer kötet).


ONLINE FORRÁSOK

SZAKDOLGOZATI CÍMLISTÁK (csak elte.hu felhasználók részére)

SZOLGÁLTATÁSOK

DOKUMENTUMOK

VEZETÉS ÉS MUNKATÁRSAK

VEZETÉS

Major Kornélia szaktájékoztató, könyvtárvezető
Telefon/Mellék: 2021
Cím: 1088 Budapest, Múzeum körút 6–8.
Szoba: alagsor 126.
E-mail: major.kornelia@btk.elte.hu


Képek a Távol-keleti Intézet Könyvtáráról

Képek a Távol-keleti Intézet Könyvtáráról

0

/

0

0

/

0